Background Image
Previous Page  179 / 340 Next Page
Basic version Information
Show Menu
Previous Page 179 / 340 Next Page
Page Background

177

4.2.2 $QDOê]D LQRYDþQpKR Srofilu slovenských podnikatHĐRY

,QRYDþQê SURILO VORYHQVNêFK SRGQLNDWHĐRY DQDO\]XMHPH ] KĐDGLVND PLHU\ LFK

LQRYDWtYQRVWL D QiVOHGQH GHPRJUDILFNêFK FKDUDNWHULVWtN SRWHQFLiOX ]DþDĢ SRGQLNDĢ

ako aj ich rastových ambícií.

5R]GHOHQLH SRGQLNDWHĐRY QD LQRYDWtYQ\FK D neinovatívnych

V roku 2012 ako aj v roku 2011 sa podiel inovatívnych a neinovatívnych

SRGQLNDWHĐRY Y rámci oboch sledovaných skupín – SRGQLNDWHĐRY v TEA

a HWDEORYDQêFK SRGQLNDWHĐRY YêUD]QH QH]PHQLO 9 roku 2012 mierne poklesol

SRGLHO LQRYDWtYQ\FK SRGQLNDWHĐRY Y skupine podnikaWHĐRY v TEA (zo 45,6% na

43,0%) a QDRSDN PLHUQH VW~SRO SRGLHO HWDEORYDQêFK LQRYDWtYQ\FK SRGQLNDWHĐRY

(z

QD

&HONRYi LQRYDþQi SRGQLNDWHĐVNi DNWLYLWD Y rámci Slovenska

nepatrne vzrástla (posun z 36,3% na 37,0%) (WDEXĐND

7DEXĐND 4.3: ,QRYDþQi DNWLYLWD SRGQLNDWHĐRY Y 7($ a etablovaných

SRGQLNDWHĐRY Y rokoch 2012 a 2011

äLDGQD D Qt]ND LQRYDþQi

aktivita

6WUHGQi D Y\VRNi LQRYDþQi

aktivita

Podnikatelia v TEA 2012

57,0%

43,0%

Podnikatelia v TEA 2011

54,4%

45,6%

Etablovaní podnikatelia 2012

73,2%

26,8%

Etablovaní podnikatelia 2011

76,6%

23,4%

&HONRYi SRGQLNDWHĐVNi DNWLYLWD

63,0%

37,0%

&HONRYi SRGQLNDWHĐVNi DNWLYLWD

63,7%

36,3%

Zdroj: Dáta GEM 2011 a 2012, vlastné spracovanie autorov

Na grafoch 4.3 a

P{åHPH VOHGRYDĢ YêYRM LQRYDþQpKR VNyUH SULþRP

krivky sú v RERFK URNRFK YHĐPL SRGREQp 8 HWDEORYDQêFK SRGQLNDWHĐRY SUHYOiGD

Qt]ND Då QXORYi LQRYDþQi DNWLYLWD SULþRP X SRGQLNDWHĐRY v TEA v oboch

VOHGRYDQêFK URNRFK MH NULYND PLHUQHMãLD D teda dosahujú v SULHPHUH Y\ããLH VNyUH

Podnikatelia v TEA VD WHGD YQtPDM~ LQRYDWtYQHMãLH D PDM~ Y\ããLH LQRYDþQp DPEtFLH

DNR Xå HWDEORYDQt SRGQLNDWHOLD QD 6ORYHQVNX 7HQWR WUHQG P{åHPH SRYDåRYDĢ ]D

pozitívQ\ QDNRĐNR VD Gi RþDNiYDĢ åH ] jeho výsledkom v budúcnosti budú

podnikatelia s Y\ããtPL LQRYDWtYQ\PL DPEtFLDPL VDPR]UHMPH SRNLDĐ EXG~ SUH QLFK

vytvorené aj adekvátne motivujúce externé podmienky.

17