Page 16 - Projektový manažment - návody na cvičenia

15
Pri časovom plánovaní je dôležité
(4,6)
:
určiť poradie úloh a ich vzájomné prepojenia, tzn. určiť, ktoré úlohy daným úlohám
predchádzajú, ktoré úlohy po daných úlohám nasledujú, ktoré úlohy môžu prebiehať
paralelne (súčasne),
následne vytvoriť plán postupu prác pri realizácii projektu s ohľadom na prostriedky,
ktoré sú reálne k dispozícii, na kapacity a náklady,
v tejto fáze plánovania sa určeným fázam alebo etapám, blokom úloh projektu prideľujú
parametre času, potom sa určia potrebné prostriedky, vyčíslia sa náklady a identifikujú
sa predpokladané možné rizikové udalosti,
najdôležitejšie je dodržať logickú prepojenosť úloh projektu, určenie optimálnych
termínov ich začatia (Start) a skončenia (Finish) (t.j. dobu trvania činností / Duration),
prácnosť úloh a zostavenie rozpočtu nákladov na každú úlohu,
je nutné v priebehu realizácie projektu plán neustále aktualizovať, optimalizovať a
začleňovať doň nové skutočnosti, aby neboli ohrozené cieľové termíny a kvalita
projektových prác a nezvyšovali sa tak náklady.
V nasledujúcej tabuľke je uvedený príklad na časové plánovanie projektu (príprava čiernej
kávy) pomocou sieťových grafov (Network Diagram). Podrobnejší popis sieťových
diagramov (Network Diagram) je uvedený v literatúre (6).
ÚLOHY PROJEKTU PRÍPRAVY ČIERNEJ KÁVY (6)
Tabuľka 3
O Z N A ČE N I E
Ú L OHA
(
Task)
P R E DCHODC A
(
Predecessor)
D o b a t r v a n i a
(
Duration)
(
sekundy)
A
príprava – nadávkovanie kávy
-
30
B
zapnutie varnej kanvice
A
10
C
ohrev vody
B
90
D
príprava šálok
B
15
E
príprava pohárov
B
10
F
dávkovanie kávy
D
10
G
príprava cukru
D
10
H
príprava smotany
D
10
I
príprava sódy
E
10
J
príprava podnosu
F, G, H, J
10
K
zaliatie kávy vriacou vodou
F, C
10
L
podávanie kávy
K
30